|
|
|
Eveneens ontknoping zoektocht José? |
Verhalen -
Oorlogsliefdekinderen in Nederland
|
door: Annegriet Wietsma
|
In 2009 werd José Kerry door ons geinterviewd over haar onbekende militaire vader. Nu, 3 jaar later, zou het kunnen zijn dat zij haar vader gevonden heeft!
Haar contact met Oorlogsliefdekind.nl heeft de bal aan het rollen gebracht. Met de hulp van een veteraan en bemiddeling van de FIOM is José nu in afwachting van de uitslag van een DNA-test.
José was een van de eerste ‘oorlogsliefdekinderen’ die haar verhaal aan ons vertelde. Op deze website staat José's verhaal met als titel: ‘Eigenlijk weet ik alleen zeker dat ik een kind van een Nederlandse militair ben’. Zij zit ook in de film Tuan Papa.In de zomer van 2010 publiceerden wij haar verhaal eveneens in het tijdschrift Moesson. En dat werd gelezen door een veteraan. Hij herkende de geschiedenis onmiddellijk. Hij was er vrijwel zeker van dat een van zijn maten de vader zou kunnen zijn. Niet alleen tijd en plaats, maar ook de naam kwamen overeen.
De veteraan nam contact op met Oorlogsliefdekind, en zo kwam de bal aan het rollen. Na een korte zoektocht konden we de mogelijke vader achterhalen. Hij leefde nog. José schreef hem een brief over haar bestaan, met de vraag of zij hem mocht ontmoeten omdat de kans aanwezig was dat hij haar vader zou zijn. Maar hij bleek ziek en kon of wilde een confrontatie niet aan. Zijn vrouw ontkende de mogelijkheid van een verwantschap en vroeg José per ommegaande brief dringend geen contact meer op te nemen. José heeft een paar keer telefonisch contact met een zoon van de veteraan. Hij is op zich bereidwillig, maar zegt dat hij zijn vader nu eenmaal niet kan dwingen om aan haar verlangen tot contact tegemoet te komen. Daarmee leek de kous af.
Voor José was dit zo teleurstellend en pijnlijk, dat zij het tijdelijk heeft laten rusten. Totdat de FIOM met de redactie van Oorlogsliefdekind contact opnam en aangaf dat zij bij zoektochten konden helpen. Afgelopen mei 2012 heeft José een eerste gesprek gehad met een medewerkster van het FIOM, en niet veel later volgde een tweede gesprek. Het FIOM heeft opnieuw voorzichtig contact opgenomen met de mogelijke vader. Hij wilde er liever niet mee bezig, het was al zo lang geleden. Hij is er in gaan berusten, aldus zijn woorden. Toch heeft hij uiteindelijk toegestemd in een DNA-test.
Eind 2012 zal de uitslag van de DNA-test hopelijk bekend zijn. Als er geen verwantschap is, sluit José voor zichzelf het dossier af. Dan zal zij niet meer verder zoeken. Maar zij hoopt heel, heel erg dat zij op deze manier na meer dan zestig jaar haar vader gevonden heeft. Of zij elkaar in dat geval zullen ontmoeten?
Laten we eerst de uitslag van de test maar afwachten.
Lees ook José's verhaal op deze website: categorie 'Oorlogsliefdekinderen in Nederland', titel ‘Eigenlijk weet ik alleen zeker dat ik een kind van een Nederlandse militair ben’. |
|
|
Community
Wat wij voor elkaar kunnen betekenen.
Verhalen
Recente toevoegingen aan zoektochten
-
Lemette
(19 dagen geleden)
Mijn overgrootvader Louis Gustave Lemette geboren 1898 te Surabaya waar hij boekhouder was.
hij tr...
-
(Markopan)
(woensdag, 27 november 2024)
Helaas.. wij ook nog niet, maar we zoeken nog door..
-
Hendrikus sophinus van Honk
(dinsdag, 26 november 2024)
Dit is de naam van mijn vader. Roepnaam Henk. Mijn e-mailadres is gvanhonk@gmail.com
-
Bertje
(vrijdag, 22 november 2024)
Hallo allemaal,
Ik ben op zoek naar de kinderen van mijn opa Gijs(bert) Enders. Mijn opa wilde e...
-
Padang
(maandag, 11 november 2024)
Ik woon in Padang en heb de afgelopen maanden veel foto's gezien van Nederlandse politieacties van ...
-
Hooper
(donderdag, 07 november 2024)
Ik heb geen antwoord o je vraag, maar wellicht wel iets om verder te zoeken. Zie de website http://...
-
(Klaas de Jong)
(zondag, 13 oktober 2024)
Dag Klaas ben jij dezelfde die ik in Padang heb ontmoet (DKRV)
Graag een reactie
Gerrit Docter
...
-
George van der Zon
(dinsdag, 01 oktober 2024)
Nee het is ons helaas niet gelukt om meer informatie te verkrijgen
|