Hier treft u een lijst met publicaties en links die betrekking hebben op het onderwerp Oorlogsliefdekind, militaire historie, liefde in de kolonie, Indonesië en Nederlands-Indië. Heeft u een suggestie om de lijst aan te vullen? Stuur ons een berichtje!
Nederlands-Indonesische oorlogsliefdekinderen:
Stef Scagliola - Geboren uit liefde in tijden van oorlog. In: Checkpoint; vol. 5 (2004), afl. 9 (november), pag. 40-42 / 2004 Verhaal van een Indie-veteraan die een buitenechtelijke dochter heeft in Indonesië
Henk Schulte Nordholt - Jecky's Father - in: Latitudes, views from 6++ above to 11 below the equator, december 2003
Hendrik P.J. Vaessen - Zoektocht naar Nederlands bloed. Uitgave in eigen beheer, 2000.
De auteur Hendrik P.J. Vaessen (1940) is geboren in het voormalig Nederlands-Indie en vertrekt met zijn familie in 1951 naar Nederland. Ruim 40 jaar later, in 1991, brengt hij met zijn echtgenote een bezoek aan zijn geboorteland. De zoektocht naar zijn wortels in Indonesie en zijn eerste bezoek aan het graf van zijn vader op het Militair Ereveld Pandu te Bandoeng, eindigt op een verrassende manier. Hij ontmoet bij toeval een Indonesische vrouw die een oorlogsliefdekind blijkt te zijn. De familie verzoekt hem dringend op zoekt te gaan naar de hen onbekende vader van de vrouw, een Nederlandse militair. Na zijn terugkeer houdt het ‘geheim’ van de Indonesische familie Hendrik steeds meer bezig, en hij besluit hen te helpen. Een lange en spannende zoektocht in Nederland begint....
Liefde in tijden van oorlog:
A.J.Donckers - God bij het leger in de kolonie; Een geschiedenis van het pastoraat en geestelijke verzorging in Nederlands-Indie 1807-1950 - Budel, 2004
Dr. G.J.M. Wentholt O.F.M. CAP. - Priesters in krijgstenue. De aalmoezeniers in de Nederlandse krijgsmacht - Amsterdam 1993
Erik Heuvel en Ruud van der Rol - De Terugkeer. Educatief stripboek over de oorlog in Ned.Indie/Indonesie (Uitg. Luitingh-Sijthoff, 2010). Gemaakt in opdracht van het Indisch HerinneringsCentrum Bronbeek (IHCB):
In dit stripboek keert hoofdpersoon Bas (81) samen met zijn nichtje Maureen (24) terug naar het land waar hij is geboren en opgegroeid: Nederlands –Indië, de vroegere kolonie van Nederland, het huidige Indonesië. Daar hoopt hij Soerati terug te vinden, het meisje waar hij zestig jaar geleden stapel verliefd op was toen hij in 1948 in Indonesië was en meevocht in het Nederlandse leger tegen de Indonesische nationalisten. Eenmaal in Indonesië wacht hem een grote verrassing: hij blijkt namelijk een dochter te hebben en kleinkinderen en achterkleinkinderen.
Zwaan, J. Soldaat in Indië. De geschiedenis van een peloton. Tijl, Zwolle, 1969. 304 pg's. In roman-vorm het verhaal van een imaginair peloton tijdens de politionele acties en de tussenliggende periode: aan de ene kant het vrolijke en bandeloze leven van de soldaat in een vreemd en exotisch land, met drank, vrouwen en feesten; aan de andere kant de verlammende angst voor een ongrijpbare tegenstander en de opwinding van het gevecht
Bibliografisch overzicht Nederlandse militaire optreden in Nederlands-Indië/ Indonesië 1945-1950 gemaakt door het Nederlands Insitituut voor Militaire Historie. Bibliografisch overzicht van het Nederlandse militaire optreden in Nederlands-Indië/Indonesië 1945-1950 http://www.nimh.nl/nl/images/Bibliografie-Indie-versie-nov-2008-def-pdf_tcm5-8386.pdf http://www.nimh.nl/nl/publicaties/bibliografie_indie/index.aspx
John Sapu - De Vuile Was. Het verhaal van een soldaat tijdens de laatste maanden van het voormalige Nederlands-Indie. Uitg. Sari, Rotterdam (datum uitgave 1975?)
‘Keukenroman’ van schrijver (pseudoniem John Sapu) over de wilde maanden van Nederlandse soldaten in Nederlands-Indie t.t.v. de 2e politionele actie en daarna. Het boek gaat uitgebreid in op verveling, gevechtshandelingen, frustraties en met name de seksuele escapades van de fictieve Nederlandse soldaat Gerard de Bruin. Deze De Bruin, afkomstig uit een zeer gelovig nest, gaat zich in Nederlands-Indie tegen beter weten in te buiten aan allerhande seksuele ontmoetingen. Hij raakt tenslotte verliefd op een Indisch meisje, dat onbedoeld zwanger raakt. Als zijn geliefde hem na zijn repatriering weet op te sporen, laat Gerard het meisje en zijn zoontje tegen de uitdrukkelijke wens van zijn ouders in overkomen naar Nederland om met haar te trouwen.
Oorlogsliefdekinderen algemeen:
Jan van Stuyvenberg - Kinderen op kousenvoeten. Zoektocht van de hoofdpersoon naar zijn biologische afkomst. Jan van Stuyvenberg is kind van een Indische moeder en een Koreaanse vader, die in dienst van het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog in Indonesie was gelegerd. (boek is te bestellen via
Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
)
Olga Rains, Lloyd Rains, Melynda Jaratt - Zij die achterbleven; Bevrijdingskinderen op zoek naar hun Canadese vaders, 2004
John Costello - Love, sex and war: changing values 1939-1945, 1985
Bart Kartveid - War children of the world, report 2, war children and identity project, Bergen (Noorwegen), 2002.
Pamela Winfield - Melancholy Baby; the Unplanned consequences of the GIs' Arrival in Europe for World War II, 2000.
G. Oedekerk - Aan de andere kant - in: Bulletin van de Stichting Werkgroep Herkenning (kinderen geboren uit relaties met Duitse militairen in WOII) z.d.
Hilde Janssen - Schaamte en Onschuld. Het verdrongen oorlogsverleden van troostmeisjes in Indonesie (Uitg. Nieuw Amsterdam, 2010)
Relevante boeken over Indonesie/Indie
Reggie Baay - De njai. Het concubinaat in Nederlands-Indië, 2007
Verwante onderwerpen en zoektochten:
Maureen Davis - Schatgraven in de kelder van tante D. zoektocht naar de onbekende biologische ouder. (Uitg. Elikser, 2014)
Relevante websites Indie/Indonesie 1946-1949
www.nimh.nl
Legermuseum over Nederlands-Indië Website met informatie over het territoriale troepen commando, de landmacht, het KNIL, het korps mariniers en een literatuurlijst over de politionele acties. Met cijfermateriaal over de samenstelling van de Nederlandse troepenmacht.
www.pelita.nl/cms/publish/content/showpage.asp?themeid=1 Pelita De oorlog met Japan en de onafhankelijkheidstrijd veroorzaakten een ware volksverhuizing uit Nederlands-Indië. Voor ruim 300.000 Indische Nederlanders en Molukkers zat er niets anders op dan hun heil in Nederland te zoeken. Van een warm welkom was geen sprake. Het was ieder voor zich. Op 17 november 1947 werd op particulier initiatief deze stichting opgericht om hen te helpen.
geschiedenis.vpro.nl/programmas/2899536/afleveringen/19273464/ Andere Tijden over de Politionele Acties: meer dan 100.000 soldaten werden, direct na de oorlog, naar Indonesië gestuurd. Met het doel de revolutie van de Indonesische revolutionairen in de kiem te smoren. Maar kan een leger wat bereiken als het door de bevolking ter plaatse als bezetter wordt gezien?
www.nationaalarchief.nl/archief_id_klas3/popup/index.html?doctype=image&path=../_resources/bronnen/3poli_acties/bron_d/&url_1=br_legercomm.gif## Brief van legercommandant Spoor aan soldaten ('wapenbroeder') die naar Nederlands-Indië afreizen met adviezen hoe zich te gedragen tegenover de bevolking in de dessa.
www.afscheidvanindie.nl Een digitale bron voor raadpleging van Nederlandse en buitenlandse documenten over de Japanse bezetting, de bersiapperiode en de dekolonisatie van Nederlands-Indië.
http://indisch4ever.web-log.nl/indisch4ever/ Indisch nieuws, feiten, agenda, links en andere Indo-gerelateerde items
www.kjbb.nl KJBB staat voor Kinderen uit de Japanse Bezetting en de Bersiap 1941-1949. Zij is een vereniging voor mensen die een band hebben met het voormalige Nederlands-Indië door de ervaringen en gevolgen die zijn ontstaan tijdens WO II, de Bersiap en de periode na de Bersiap tot op de dag van vandaag. Voorop staan 3 aspecten:Kennis, Verwerking en Cultuur. Kennis bij de KJBB gaat over WO II, Bersiap, kind-volwassene-ouder, emancipatie en groei; Bij Verwerking richt de KJBB zich op: loslaten, zingeven, herkennen, erkennen en zwijgen doorbreken; Bij Cultuur in de KJBB denken we aan: Indisch eten, Kumpulan, gastvrijheid, warmte en heimwee.
Websites veteranen
startpagina.veteranen.nl Startpagina met informatie over musea, herdenkingen, monumenten, Wereldoorlogen, linkpagina's, veteranencafe's.
www.veteraneninstituut.nl Het Veteraneninstituut is er om de samenwerking te bevorderen tussen alle partijen die betrokken zijn bij de zorg en het beleid voor veteranen. Daarnaast onderhoudt het Veteraneninstituut intensief contact met veteranenorganisaties, hulpverleningsinstellingen en maatschappelijke organisaties.
www.cogis.nl Kennisinstituut dat zich richt op het voorkomen en verminderen van de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van geweld.
www.veluwebataljon.nl
Nederlandsch-Indie 1946-1949, brieven van een Nederlandse soldaat. Op deze site staat zeer veel info (foto's, documenten en brieffragmenten) over de ervaringen van een militair tijdens de politionele acties.
www.palmboom-divisie.nl
Website over de Palmboom divisie (4-1 R.I.), die gelegerd is geweest op Zuid-Sumatra, aug. 1947 - febr. 1950. De website is opgezet door een kleinkind van veteraan Evert Jan van den Brink van de Palmboom divisie en bevat foto's, documenten en knipsels, verhalen en achtergrondinformatie.
members.lycos.co.uk/tigerbrigade/ homepage die een beeld geeft over het leven bij de Tijger Brigade en ondersteunende eenheden op Midden-Java 1946 - 1949
De 7 decemberdivisie Een uitgebreide informatieve website met foto`s, documenten, filmbeelden, dagboek- en reisveslagen, interviews, namenljsten en persoonlijke verhalen, oproepen in relatie tot de '7 december divisie'
www.dekolonisatie.com/mariniersbrigade/index.html over de Mariniersbrigade vóór, tijdens en na de politionele acties in Nederlands-Indië
Vereniging Logistiek Reünie Contact voor dienstmakkers die hun oude maten terug willen vinden
www.dekolonisatie.com/3-5RI/index.html website over 3e Bataljon - 5e Regiment Infanterie en de politionele acties
Bond van Wapenbroeders De BvW is de oudste en grootste landelijke vereniging van oud-militairen en actief dienende militairen van de Nederlandse krijgsmacht.
Digitale Tekstfragmenten over soldaten en omgang met vrouwen
members.chello.nl/pscheele/seksindetropen.html korte, openhartige beschouwing over ervaringen met sexualiteit in Indië
www.dbnl.org/tekst/door036geva01_01/index.htm Gevangen in de tijd. Over generaties en hun geschiedenis, door J.A.A. van Doorn "In een gestencilde mededeling van de officier van gezondheid werd omgang met vrouwen afgeraden: 'Vertrouw niet op de afgestempelde kaarten van prostituées of andere lichte vrouwen, want al is het stempel van de dag zelve, je kent je voorganger niet. Bovendien is van buiten niet te zien, wat van binnen rot is, ook al denk je er al heel wat van af te weten.' ".
www.dbnl.org/tekst/nieu018oost02_01/nieu018oost02_01_0067.htm Over Jan Eikelenboom, De terugtocht: 'Zijn verhaal 'De terugtocht' speelt tijdens de tweede politionele actie. Hij gaf het een veelzeggend motto mee uit Trader Horn: 'Aye, there's something in writing 's like armour to the feelings.' Het schrijven was voor hem, zoals het ook voor Koelewijn was, een soort therapie, een middel om weer orde op zaken te stellen na een aantal ervaringen uit de oorlog. Centraal staat zijn verhouding met het Javaanse meisje Sumiati dat hij in een bordeel leert kennen en dat hij bij zich houdt in die onbeschrijflijk gore sfeer die bij de oorlog hoort: van stinkende uniformen, van ijzer en olie, van brencarriers en landmijnen. Sumiati vertegenwoordigt voor hem niet alleen de erotiek, ook gehechtheid en genegenheid, kortom een menselijke relatie. Maar door hun verhouding plaatst hij haar en zij zich zelf in een onmogelijke situatie: die van verraadster tegenover haar volk en van verlaten vrouw na de gedwongen evacuatie van de Nederlandse troepen naar hun vaderland. Na een zelfmoordpoging wordt Sumiati in het Militair Hospitaal te Surabaja opgenomen. Daar neemt hij afscheid van haar. De schijnbaar weinigzeggende titel 'De terugtocht' leidt bewust van het drama af; het past geheel bij de ingehouden toon van het verhaal, de enige manier voor Eijkelboom om een complex van de meest tegenstrijdige gevoelens van geluk, verademing en afkeer, van medelijden, schuld en verraad, de baas te worden. 'De terugtocht' is vooral na herlezing een aangrijpend verhaal.' (Uit: "Oost-Indische spiegel. Wat Nederlandse schrijvers en dichters over Indonesië hebben geschreven vanaf de eerste jaren der Compagnie tot op heden", door Rob Nieuwenhuys)
Dagboek van L.Kloote van 413 BI fragment: "Als je een meisje wilt hebben voor vast, er zijn er genoeg en het is een klein kunstje om er een te vangen. (Of niet). Ik heb hier ook zoiets aan de hand, luister. Die KNIL waar ik bij ben, wonen in het kamp met heel hun gezin. Totaal 35 gezinnen met zo'n dikke 80 kinderen. Onder die kinderen zijn dus ook meisjes, vaak nog pas grote kinderen, maar toch. Nu kan ik geen aardig meisje zien, dat niet aardig tegen mij is. Dus besteed ik nu wat meer aandacht aan de betreffende meisjes met het gevolg dat we goede vrienden zijn geworden. Het zijn heel aardige meisjes vergelijkbaar met een doorsnee Nederlands meisje van die leeftijd. Het wordt nu echter spelen met vuur, want de natuur is overal hetzelfde en een meisje is een meisje of ze nu blank of bruin is. Maar het is wel zo dat ik me heb voorgenomen nooit een meisje van hier aan te raken, dus ik heb een probleem. Maar vooruit dat is van latere zorg. Worden ze vrijpostig, wat niet zo waarschijnlijk is want ik ben wel toean Sergeant", dan wijs ik ze wel terecht. Zo, tot de volgende brief,want ik barst van de slaap. Ik zeg, "Slamat tidoer." (wel te rusten) en Gods zegen en tot schrijfs. Je broer Leen".
www.nationaalarchief.nl/archief_id_klas3/popup/index.html?doctype=image&path=../_resources/bronnen/3poli_acties/bron_a/&url_1=br_aalmoezenier.gif## Een aalmoezenier stuurt een vermanende brief aan de meisjes in Holland, van wie een verloofde of jongen in Indië zit. Hij spoort aan de verkering of verloving niet uit te maken, want dat is niet goed voor "God en Vaderland".
Algemeen
http://www.50plusplein.nl 50plusplein. Informatieve website voor 50-plussers
http://tweedewereldoorlog-azie.startpagina.nl
http://www.verwantschapsvragen.nl
Algemene website over de problematiek van en voor mensen die een andere biologische vader of moeder (blijken te) hebben dan waarmee zij zijn opgegroeid. |