Deze reactie kwam bij ons binnen naar aanleiding van een artikel over ons boek Liefde in tijden van Oorlog in de glossy Pinda, een eenmalige uitgave van Indische Nederlanders in Nederland, dat uitkwam in september 2019.
Het bij ons ingezonden bericht luidt:
Ben het niet eens met ‘liefdeskind’!! Vaak zijn die kinderen gemaakt door soldaten die hun geilheid kwijt moesten bij de Indonesische vrouwen. En niet ‘uit liefde’ voor die vrouwen!! Zo ook mijn vader, die ‘geilde’ op een Indonesisch meisje van 16 jaar. Dat ‘liefdeskind’ ??? ben ik dus. Heb mijn biologische vader gevonden toen ik 33 jaar oud was. Toch nog wel 26 jaar intensief contact gehad. Hij ook toe dat het schering en inslag was en er wel honderden Hollandse kindjes gemaakt zijn toentertijd!! Dus laten we het niet over ‘liefdeskinderen’ hebben.
December 2019 wordt de redactie van Oorlogsliefdekind gebeld door Marion. Zij heeft op deze website het verhaal van Conny Latoel gelezen, die op zoek is naar haar vader, de militair Harry of Arie Willems of Willemse. De oproep van Conny Latoel deed haar direct aan haar schoonvader denken, die in Nederlands-Indie was gelegerd van 1947 tot 1949. Het zou toch niet waar zijn? Zou haar schoonvader de vader van Conny kunnen zijn?
Jaarlijks vindt in oktober de Maand van de Geschiedenis plaats. In 2014 was het thema: Vriend en Vijand. Zaterdagavond 18 oktober 2014 hielden Annegriet Wietsma en Stef Scagliola een lezing tijdens de inmiddels beroemde Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum, met als motto: Als de vijand je vader wordt. Het werd een goedbezochte bijeenkomst in de Picknickzaal, met een mooi en gevarieerd programma van drie lezingen. Er waren ook veel jongeren en studenten in de zaal, voor wie het thema nog helemaal nieuw was. Het is al met al een fijne avond geworden.
Goed nieuws. Het V-fonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) heeft ons een ondersteuningssubsidie toegekend om de kosten van de hosting van deze website te dekken. Daar zijn we heel blij mee. Een volgende stap is op zoek te gaan naar financiële injecties om de website inhoudelijk te kunnen blijven vullen, en om de teksten in het Indonesisch te vertalen en de sprong naar Indonesië te maken. Door vertaling in het Bahasa Indonesia is Oorlogsliefdekind.nl pas echt toegankelijk voor de oorlogsliefdekinderen in Indonesie, zodat zij de verhalen kunnen lezen, reageren en op zoek gaan. Uw donaties blijven noodzakelijk en welkom.
Lieve vader, mocht je toch nog leven, lees dan onderstaande kennisgeving:
Je bloed stroomt door mijn aderen. Misschien ben ik je evenbeeld. Je had mij, kil en in armoede, achtergelaten. Nu, jaren later verschillen wij daar aan expressie: Mijn nazaten laat ik niet verloederen en heb hun allerminst aan hun lot overgelaten.
De nu 63-jarige José heeft dank zij haar contact met Oorlogsliefdekind eindelijk haar vader gevonden. Het blijkt inderdaad de Nederlandse veteraan te zijn die al in 2009 is opgespoord, maar het vaderschap ontkende. De DNA-test in november 2012 heeft 99,9 % zekerheid gegeven. José heeft haar vader twee weken na de uitslag bij hem thuis kunnen bezoeken, samen met haar man. Zijn vrouw en dochter waren ook bij het gesprek. Ze hebben fotoalbums uit de Indië-tijd van haar vader bekeken, waar José haar moeder op herkende. José: ‘Ik ben zo opgelucht! Mijn moeder heeft de waarheid gesproken. Dat is voor mij heel belangrijk. Misschien blijft het bij deze ene keer. Het is nu aan hen om een keer met mij contact op te nemen. Maar mijn zoektocht is afgerond. Ik heb zekerheid! Dat geeft een enorme rust.’
Zie voor de voorgeschiedenis van de zoektocht de tekst op deze website: ‘Eveneens ontknoping zoektocht José?
Lees ook José's verhaal: categorie 'Oorlogsliefdekinderen in Nederland', titel ‘Eigenlijk weet ik alleen zeker dat ik een kind van een Nederlandse militair ben’.
Geschiedenis Online: Oorlogsliefdekind in Top-5 Publieksfavorieten
Dank voor de grote hoeveelheid stemreacties in verband met onze nominatie voor de Geschiedenis Online Publieksprijs: 935 stemmen maar liefst. Oorlogsliefdekind.nl is geeindigd op de vierde plaats van de 225 deelnemende websites. Een geweldig resultaat waar we erg trots op zijn!
Als iedereen die het project Oorlogsliefdekind een warm hart toedraagt, een kleine financiele bijdrage levert, kunnen wij deze website blijven aanvullen met verhalen van oorlogsliefdekinderen, hun vaders en moeders, en hun Nederlandse halfbroers en halfzussen. Als blijk van dank kunt u kiezen uit een van de volgende cadeau's:
Bij een donatie van Eu 20,- of meer:
1. Een digitale pdf-versie van het boek 'Last van de Oorlog'. Een studie naar de Nederlandse Oorlogsmisdaden in Indonesie en hun verwerking van dr. Stef Scagliola. Ideaal voor onderzoekers, wetenschappers, historici en journalisten: een digitale versie is goed te doorzoeken op steekwoorden via Control-F.
2. Het boek 'Zoektocht naar Nederlands bloed' over de zoektocht van de auteur naar de Nederlandse militaire vader van de Indonesische Larima!
Speciaal voor Oorlogsliefdekind.nl ter beschikking gesteld door de auteur, Hendrik Vaessen.
Bij een donatie van Eu 30,- of meer (incl. verzendkosten):
3. De documentaire Tuan Papa
Bij een donatie van Eu 40,- of meer (incl. verzendkosten):
Ik wilde jullie laten weten dat wij in Indonesie mijn halfzusje Edwina en haar kinderen en kleinkinderen ontmoet hebben, nadat wij vorig jaar voor het eerst van elkaars bestaan hoorden. We hebben deze voor ons zeer spannende ontmoeting gecombineerd met een vakantie in Indonesie. De laatste 4 dagen van onze vakantie hebben we bij Edwina in huis gelogeerd wat erg leuk was. Al met al hebben we elkaar best goed leren kennen.
Tijdens de opnames van de documentaire Tuan Papa waren we op zoek naar Pak Mulyadi. Hij zou een kind van een Nederlandse militair moeten zijn. Wij wisten dat hij jaren geleden werkzaam was als bewaker op de theeplantage van Pekalongan op West Java. Mijn zus Tineke, een Indonesisch taalwetenschapper, had hem namelijk ooit geïnterviewd in verband met een ander onderzoek. Tijdens dat interview was toevallig ter sprake gekomen dat de vader van Pak Mulyadi een Nederlandse soldaat was. Ze hebben nooit meer iets van hem vernomen. Volgens de aantekeningen van mijn zus herinnerde Pak Mulyadi de naam van zijn vader als 'Permile'. Een zeer vreemde naam.
Bij onze aankomst op de plantage hoorden wij al snel dat Pak Mulyadi een paar jaren eerder was overleden. Maar zijn zoon en zijn oude moeder, ooit de vriendin van een Nederlandse soldaat, wilden ons graag te woord staan. Het was een interessant interview waarbij de kleinzoon optrad als tolk voor zijn grootmoeder, die alleen maar Sundanees sprak en nauwelijks Indonesisch. Op een gegeven moment vroegen wij naar de naam van de Nederlandse opa. Die was helaas vergeten. Maar toen wij 'Permile' noemden, nam het gesprek een onverwachte en emotionele wending...
Op dinsdag 11 oktober j.l. heeft Omroep Gelderland aandacht besteed aan Oorlogsliefdekind. Jan van Ewijk, die al heel lang op zoek is naar zijn twee halfzusjes, was uitgenodigd voor een interview.
Lees meer op de website van Omroep Gelderland. Zodra wij een link naar het radioprogramma ontvangen, dan zullen wij het hier zo spoedig mogelijk plaatsen.
Met interesse volgt de Stichting Ambulante Fiom vanaf de start het nieuws op de site van Oorlogsliefdekind. De FIOM kan wellicht mensen bijstaan, zowel Oorlogsliefdekinderen als de Nederlandse veteranen of hun Nederlandse kinderen, in hun zoektochten en voor algemene hulpverlening en ondersteuning.
Anna Montan en Patrick Lauwerends schreven de titelsong voor onze documentaire Tuan Papa. De tekst is in het Nederlands en in het Indonesisch en wordt uitgevoerd in een pakkende melodie met sfeervolle begeleiding. Het duo heeft inmiddels de cd CINTA uitgebracht. Meer informatie daarover op www.annamontan.com
Nana, een van de geinterviewden in de film Tuan Papa, op de Tong Tong Fair met een dvd van de film. De twee jonge geliefden op de dvd-hoes zijn haar beide ouders: Ibu Els en de soldaat Jack. Nana was met haar man een paar maanden op bezoek bij haar nicht Dien in Nederland. Het moet toch wel gek voor haar zijn om zoveel dvd's met die mooie foto te zien: zowel haar vader als haar moeder zijn inmiddels overleden. Gelukkig hebben wij hen allemaal nog kunnen spreken en hun verhaal kunnen vastleggen in Tuan Papa!
Op zondag 16 mei was de kick off van Oorlogsliefdekind Crossmediaal. Paul van der Gaag en Jos Palm interviewden in een live uitzending van OVT Annegriet Wietsma en Stef Scagliola, beiden initiatiefnemers van Oorlogsliefdekind. Ook militair historicus Wim Klinkert en jounaliste Hilde Jansen droegen bij aan de discussie. Vanuit de zaal vertelde Jan Dennie kort over zijn ervaringen als oorlogsliefdekind. Muziek van Anna Montan en Patrick Lauwerends bracht de uitzending in Indonesische sferen.
Na afloop vertoonde producent Jean Hellwig een video impressie van zijn zoektocht met Annegriet Wietsma naar oorlogsliefdekinderen en oorlogsliefdes in Indonesië.
Bekijk de video on een indruk te krijgen van deze bijzondere radiouitzending.
Een jaar geleden hebben we het woord 'oorlogsliefdekind' uitgevonden en nu is het een begrip aan het worden. Het woord is nieuw, maar de mensen waar het over gaat bestaan al lang: kinderen die geboren zijn uit oorlogsliefdes.
We hebben veel positieve reacties gekregen op het woord. De oorlogsliefdekinderen zelf, jarenlang in de schaduw van een onbenoemd taboe, waarderen dat het woord onderstreept dat ze geboren zijn uit liefde, en niet uit geweld of machtsmisbruik. Liefde in tijden van oorlog, daat gaat het hier om.
De term liet zich makkelijk vertalen in het Engels: warlovechild. Vandaar dat wij nu te vinden zijn zowel onder www.oorlogsliefdekind.nl als onder www.warlovechild.org. Maar wat wordt de term in het Indonesisch? Een eerste vertaling leidt tot 'anak percintaan di masa perang'. Maar daar zit wel erg weinig poezie in. En een website-adres www.anakpercintaaandimasaperang.id lijkt me ook niet het makkelijkst om in te typen.
Dus: wie heeft er een goed idee?? Reageer! Wie weet maken we er nog een leuke prijsvraag van!
Liefde in tijden van oorlog. In de periode 1946-1949 onderhielden Nederlandse soldaten veelvuldig contacten met Indonesische meisjes. Vaak werden uit deze oorlogsliefdes kinderen geboren: oorlogsliefdekinderen. Velen kennen hun vaders niet en zijn op zoek. Is er nog familie in Nederland? Ook vaders zélf besluiten -soms na zestig jaar- om op zoek te gaan naar hun verzwegen kinderen. En latere kinderen willen graag hun Indonesische halfbroer of halfzus leren kennen.
Bent u op zoek naar een vader, oorlogsliefdekind, halfbroer of halfzus? Of bent u nieuwsgierig naar verhalen van anderen?
Bekijk de zoektochten in Uw zoektocht en plaats zelf een oproep. Bij Informatie leest u waar u verder op zoek kunt gaan. Persoonlijke verhalen over liefde en oorlog vindt u in:
Bertje
(2 dagen geleden)
Hallo allemaal,
Ik ben op zoek naar de kinderen van mijn opa Gijs(bert) Enders. Mijn opa wilde e...
Padang
(13 dagen geleden)
Ik woon in Padang en heb de afgelopen maanden veel foto's gezien van Nederlandse politieacties van ...
Hooper
(16 dagen geleden)
Ik heb geen antwoord o je vraag, maar wellicht wel iets om verder te zoeken. Zie de website http://...
(Klaas de Jong)
(zondag, 13 oktober 2024)
Dag Klaas ben jij dezelfde die ik in Padang heb ontmoet (DKRV)
Graag een reactie
Gerrit Docter
...
George van der Zon
(dinsdag, 01 oktober 2024)
Nee het is ons helaas niet gelukt om meer informatie te verkrijgen
(Markopan)
(dinsdag, 01 oktober 2024)
Is het u gelukt om meer te ontdekken? Wij zijn met een zelfde soort zoektocht bezig, maar dan naar ...
(Markopan)
(dinsdag, 01 oktober 2024)
In onze familie ging altijd het verhaal over het kleine Indonesische jongetje Markopan dat een tijd...
nog even een reactie
(dinsdag, 17 september 2024)
Dag Eros,
Kijk nu toevallig weer op deze site.
Via koude kanten ben ik familie van Lammerding.
M...
Recente reacties
Misschien wonen ze al die tijd wel dicht bij zijn graf Ik zie dat de info uit 2016 is en veel kan veranderd zijn,omdat het bij Semarang speelt,moet de suikerfabriek P.G Cipiring zijn destijds Tjipiring te Kendal. Ik zal t hele verhaal nog eens goed lezen,de fabriek bestaat nog,heb paar jaar geleden nog met de...Meer... 12-06-19 11:18
Ik heb twee geboorteaktes Lieve Rika, wat een verhaal.... mijn vader was ambulancechauff eur in Padang.bij het hospitaal...hij heeft een verhouding gehad met een getrouwde chinese vrouw...ik dacht dat ze Mo heette.....raar toeval dat ik jouw verhaal lees..... jij weet natuurlijk n...Meer... 18-03-17 21:23
Ik ben 21 keer in Nederland geweest op zoek naar mijn vader Mijn vader Charles V. Heeft in Padang gewerkt als ambulance chauffeur. Hij heeft een relatie gehad met een vrouw met de naam Mo....? Ik weet niet of er een kind is verwekt.....die vraag heb ik al jaren... Ja de nederlandse staat had hiervoor zorg moeten d...Meer... 18-03-17 20:52
Die Nederlandse militairen waren echte vrouwenversierders Mijn vader Joop van der klauw is in 1949 en 1950 in indonesie als militair geweest. Hij werkte in het magazijn. Sourabaia vlg mij. Hij is aan het dementeren nu en heeft het steeds maar over de wasvrouwtjes in indonesie die meer deden als was in de kast le...Meer... 13-02-17 15:22
Ik weet al heel lang dat ik een halfzus heb Lia, jou vader en de mijne zaten dan waarschijnlijk op dezelfde reis naar Indie met de Tegelberg. Ik ben nog niet verder gekomen met mijn zoektocht, ik hoop er nog steeds op! Wens jou ook veel succes en hoop dat je haar vindt. Hartelijke groet, WillyMeer... 06-09-16 00:23
Hij is altijd haar grote liefde gebleven Het zijn aanvankelijk prachtige verhalen van echte liefde - ik weet er alles van (ik woon al 27 jaar in Malaysia en Indonesia). Die prachtige liefdes zijn echter verbroken en gebroken door de Nederlandse overheid die die deze liefdes gewoon verboden. Het ...Meer... 29-06-16 10:29
It was Love with a big L Go there and meet him, is what I would recommend. He is your son and you are his father. He has a right to know his father, not just from letters and photographs, but in reality. Tickets from Australia are not too expensive nowadays so I hope you can make...Meer... 29-06-16 10:14
De hormonen stroomden uit hun oren Zo herkenbaar al die vragen.... Ik zoek ook nog steeds naar mijn Indische zus. Haar bestaan staat wel vast maar dat is dan ook alles. Hoop dat je de antwoorden vind en misschien ook je zus/broer.Meer... 05-05-16 23:56
Ik weet al heel lang dat ik een halfzus heb Ook mijn vader L J Rullens (roepnaam Bep) heeft gezeten in Soekaboemi hij was grenadier (1e dienstplichtige n die naar Indië gingen.November 1946?) mijn vader was 21 jaar bij zijn vertrek. Mijn vaders maten waar ik hem veel over hebt horen praten droegen ...Meer... 14-12-15 14:38
Social Media
This work has benefited from support by the Children Born of War Project