Niets menselijkers dan een militair in den vreemde. Stuur hem naar een ver oord waar hij zonder vrienden, familie of afleiding de spanning en angst van militaire acties moet afreageren, en hij zal op zoek gaan naar ontspanning en troost, vaak in de vorm van liefdesrelaties of seksuele contacten met lokale burgers. Ook Nederland heeft hierin haar geschiedenis in het na-oorlogse Indonesië van 1946-1949.
Het project Oorlogsliefdekind gaat over liefde in tijden van oorlog. In de periode 1946-1949 onderhielden Nederlandse soldaten veelvuldig contacten met Indonesische meisjes. Het kwam regelmatig voor dat uit deze verhoudingen een kind werd geboren. Naar schatting zijn dat er enkele duizenden. De meesten hebben nooit contact met hun vaders gehad. Op deze website komen hun verhalen weer samen.
Na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 is het merendeel van de militairen naar Nederland teruggekeerd, met achterlating van hun Indonesische geliefdes en eventuele kinderen. Hoe is het deze vaders, moeders en kinderen vergaan? De organisatoren van Oorlogsliefdekind willen deze lotgenoten een stem geven door ze een podium te bieden om met elkaar in contact te komen. Er is namelijk weinig over bekend: hun verhalen werden nooit gehoord en men liep niet te koop met het verleden. Bij de betreffende Nederlandse vaders, maar ook bij de Indonesische moeders en de kinderen zelf is het onderwerp altijd een taboe gebleven. Er bestaan geen publicaties of wetenschappelijke onderzoeken over deze Nederlandse soldatenvaders en hun half-Nederlandse kinderen. Toch zijn er voorbeelden genoeg van vaders en familie die op zoek zijn gegaan naar de vergeten familieleden, of van kinderen, inmiddels de vijftig gepasseerd, die alsnog hopen hun vader te ontmoeten.
De koloniale oorlog in Nederlands-Indië, Nederland's grootste oorlogsinspanning, heeft diepe sporen achtergelaten, zowel in Indonesië als in Nederland. Het bestaan van kinderen, verwekt door Nederlandse militairen, heeft echter nooit serieuze aandacht gekregen en is vaak verzwegen. Vele vaders, in de laatste fase van hun leven, blijken gebukt te gaan onder hun geheim. Sommigen van hen zijn op zoek gegaan naar hun achtergebleven kind. Is de Nederlandse samenleving niet moreel verplicht degenen die op zoek willen gaan naar hun nageslacht te helpen in hun zoektocht? En is het geen tijd om onder ogen te zien dat er sprake is van een collectief fenomeen en niet van een individueel probleem?
Deze website
Dat soldaten kinderen verwekken in de gebieden waar zij gelegerd zijn, is van alle tijden. Toch is er geen wetenschappelijke literatuur of onderzoek bekend over Nederlandse soldatenvaders die kinderen verwekten in den vreemde. Noch in de literatuur, noch op websites of in de contactorganen van veteranenorganisaties wordt er over gerept. Met deze website wordt een bijdrage geleverd aan het bij elkaar brengen van familieleden die elkaar door specifieke omstandigheden uit het oog verloren zijn of elkaar zelfs nooit gekend hebben. Door kennis te nemen van de verhalen wordt het inzicht in het fenomeen soldatenvaders-soldatenkinderen vergroot. In eerste instantie richt Oorlogsliefdekind zich op soldatenvaders en soldatenkinderen in Nederland, maar spoedig hoopt de organisatie behalve een Nederlandse, ook een Engelse en een Indonesische versie van de website te realiseren.
Op deze website kunt u lezen over de persoonlijke zoektochten van soldatenkinderen, de ervaringen van soldatenvaders, de herinneringen van soldatenmaten en de vragen en antwoorden van familieleden. Graag breiden wij de website uit met uw verhaal. Als u ons een email stuurt met uw contactgegevens naar info@oorlogsliefdekind, kunnen wij contact met u opnemen. In de rubriek 'Uw zoektocht' kunt u ook zelf uw verhaal schrijven om met lotgenoten en anderen te delen, of een oproep plaatsen om het zoeken en vinden van familieleden in Indonesië of in Nederland te vergemakkelijken.
In de media
In de landelijke media is bij de lancering van deze website ruim aandacht gegeven aan deze onbekende en lang verborgen groep: de soldatenkinderen en hun soldatenvaders. Wij zullen in de media hiervoor aandacht blijven vragen, elke keer als hiertoe aanleiding is. De initiatiefnemers van Oorlogsliefdekind hebben tevens een lange documentaire over dit onderwerp gemaakt, gebaseerd op de verhalen van een tiental kinderen in Nederland en in Indonesië, en een paar vaders en moeders, die wij uitgebreid gesproken hebben. Deze documentaire 'Tuan Papa' is uitgezonden op 1 juli 2010 bij het historische programma Andere Tijden van de NTR. De documentaire is ook op DVD te krijgen, met ondertiteling in Nederlands, Indonesisch en Engels. u kunt hier een DVD bestellen of u kunt een mailtje sturen naar
Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
.
Het verzamelen van informatie over dit nog onontgonnen onderzoeksgebied is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS, waarbij oral history interviews kunnen dienen als bronnenmateriaal voor verder onderzoek.
Namens het gehele team, Stef Scagliola Annegriet Wietsma Jean Hellwig
|