Informatie
Boek over zoektochten naar biologische ouders |
door: redactie
|
In 2014 is er een boek uitgekomen dat verwant is aan ons onderwerp over oorlogsliefdekinderen die op zoek gaan naar de hen onbekende ouder:
Schatgraven in de kelder van tante D. - zoektocht naar de onbekende biologische ouder.
Het boek is geschreven door Maureen Davis en uitgegeven bij uitgeverij Elikser. De zoektocht van Maureen naar de haar onbekende Indische vader waarover altijd gezwegen is, vormt de aanleiding tot het samenstellen van dit boek. Met behulp van documenten uit de kelder van haar overleden tante, de zus van haar vader, leert zij beetje bij beetje de persoon kennen die haar vader was. Naast de beschrijving van haar persoonlijke geschiedenis zet Maureen Davis in dit boek tevens alle elementen op een rijtje die deel uitmaken van de pijn van het kind dat haar of zijn afkomst niet kent, inclusief een overzicht van de instanties die zich op een of andere manier met deze problematiek bezighouden. |
door: redactie
|
Niets menselijkers dan een militair in den vreemde. Stuur hem naar een ver oord waar hij zonder vrienden, familie of afleiding de spanning en angst van militaire acties moet afreageren, en hij zal op zoek gaan naar ontspanning en troost, vaak in de vorm van liefdesrelaties of seksuele contacten met lokale burgers. Ook Nederland heeft hierin haar geschiedenis in het na-oorlogse Indonesië van 1946-1949.
Het project Oorlogsliefdekind gaat over liefde in tijden van oorlog. In de periode 1946-1949 onderhielden Nederlandse soldaten veelvuldig contacten met Indonesische meisjes. Het kwam regelmatig voor dat uit deze verhoudingen een kind werd geboren. Naar schatting zijn dat er enkele duizenden. De meesten hebben nooit contact met hun vaders gehad. Op deze website komen hun verhalen weer samen.
|
Informatie voor mensen die hun zoektocht starten |
door: redactie
|
Diverse instanties en organisaties kunnen bijdragen aan het vergemakkelijken van uw zoektocht. Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijkheden.
Het team van Oorlogsliefdekind heeft de volgende indeling voor u gemaakt:
1. Zoeken bij defensie 2. Zoeken op internet 3. Tips voor het zoeken naar familiegeschiedenis bij het Nationaal Archief 4. Zoeken op de site van het Veteraneninstituut 5. Zoeken bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie 6. Zoeken met hulp van de Fiom
Bij elke zoekmogelijkheid bieden we u de gelegenheid om te reageren. Wij willen u uitnodigen om uw eigen ervaringen te delen zodat bezoekers van de site, die een zoektocht zijn gestart, hiervan gebruik kunnen maken.
Op deze site heeft de heer Klaas de Jong zich aangeboden als iemand die kan helpen bij het vinden van informatie en personen in Indonesie. Hij is woonachtig in Padang/Sumbar. Zijn emailadres is
Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
. Zie oproep op deze site.
Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag hebben dan kunt u mailen met
Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
.
|
Contactdag Oorlogsliefdekind succes |
door: redactie
|
Zondagmiddag 19 september 2010 was het zover: een Contactdag voor Indische oorlogsliefdekinderen, (hun) Nederlandse familieleden en iedereen die zich met het onderwerp verwant voelt.
De Contactdag begon officieel om 14.00 uur, maar om half twee druppelden de eerste mensen al binnen in de sfeervolle Kumpulan-zaal in Bronbeek. Totdat het programma officieel van start ging, kon iedereen zich tegoed doen aan koffie met spekkoek. Er waren veel mensen die we al kenden, geinterviewden die bijvoorbeeld mee hebben gewerkt aan de film Tuan Papa: Dien Faessen was er met haar dochters, Jose Kerry en haar man, Jan Dennie, en ook veteraan Henk Blom, een vader die hoopt ooit nog een keer zijn onbekende kind in de armen te kunnen sluiten. Zolangzamerhand kunnen we hen wel als echte ‘ambassadeurs’ van Oorlogsliefdekind beschouwen. Ook andere vaste contactpersonen konden we begroeten: Jan van Ewijk, die in 2009 als een van de eersten een bericht op oorlogsliefdekind.nl plaatste en wiens twee (nog steeds onbekende) Indische halfzusjes op de pr-kaart van Oorlogsliefdekind prijken, en Roy Meyer, die naar aanleiding van zijn verhaal op oorlogsliefdekind.nl door de Friese radio is geinterviewd over zijn zoektocht naar zijn vader.
|
door: redactie
|
Hier treft u een lijst met publicaties en links die betrekking hebben op het onderwerp Oorlogsliefdekind, militaire historie, liefde in de kolonie, Indonesië en Nederlands-Indië. Heeft u een suggestie om de lijst aan te vullen? Stuur ons een berichtje!
|
door: redactie
|
Boekbespreking ‘Kinderen op kousenvoeten’
Jan van Stuyvenberg is een paar keer aanwezig geweest bij bijeenkomsten van Oorlogsliefdekind. Hij is zelf kind van een Indische moeder en een Koreaanse vader, die in dienst van het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog in Indonesie was gelegerd. Over zijn eigen ervaringen en die van andere ‘oorlogskinderen’ van Japanners en Koreanen bij het opsporen van hun vaders, heeft hij een boek geschreven dat in oktober 2010 op de markt is verschenen. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat persoonlijke ervaringen tijdens zijn eigen zoektocht, en adviezen aan mensen die overwegen hun biologische vader of familie te zoeken. Het tweede deel is een weerslag van gesprekken met zes lotgenoten, in dit geval nakomelingen van Japanse vaders.
Ook al is de zoektocht van Jan van Stuyvenberg naar zijn vader niet geheel vergelijkbaar met de moeilijkheden die Indische oorlogsliefdekinderen van Nederlandse vaders zullen tegenkomen, toch is dit boek ook voor hen heel leesbaar en informatief. Er zullen veel momenten van herkenning zijn voor de Indische oorlogsliefdekinderen. Jan gaat uitgebreid in op zijn vele speurtochten, die leiden naar de meest uiteenlopende instanties, zoals het Nationaal Archief, het NIOD, het Ned. Instituut Militaire Historie, en bij zijn familie. Hij beschrijft eveneens de hulp die hij ontving van instanties als St. Pelita, Cogis, en St. Sakura.
Titel: Kinderen op kousenvoeten
Auteurs: Jan van Stuyvenberg en Hans Liesker
ISBN: 978-90-484-1597-7
Prijs: Eu 10,- excl. porto (ong. Eu 2,50 voor 1 boek)
Te bestellen bij:
Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
of
Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
|
|
|
|
|
|
|
Community
Wat wij voor elkaar kunnen betekenen.
Verhalen
Recente toevoegingen aan zoektochten
-
Padang
(10 dagen geleden)
Ik woon in Padang en heb de afgelopen maanden veel foto's gezien van Nederlandse politieacties van ...
-
Hooper
(14 dagen geleden)
Ik heb geen antwoord o je vraag, maar wellicht wel iets om verder te zoeken. Zie de website http://...
-
(Klaas de Jong)
(zondag, 13 oktober 2024)
Dag Klaas ben jij dezelfde die ik in Padang heb ontmoet (DKRV)
Graag een reactie
Gerrit Docter
...
-
George van der Zon
(dinsdag, 01 oktober 2024)
Nee het is ons helaas niet gelukt om meer informatie te verkrijgen
-
(Markopan)
(dinsdag, 01 oktober 2024)
Is het u gelukt om meer te ontdekken? Wij zijn met een zelfde soort zoektocht bezig, maar dan naar ...
-
(Markopan)
(dinsdag, 01 oktober 2024)
In onze familie ging altijd het verhaal over het kleine Indonesische jongetje Markopan dat een tijd...
-
nog even een reactie
(dinsdag, 17 september 2024)
Dag Eros,
Kijk nu toevallig weer op deze site.
Via koude kanten ben ik familie van Lammerding.
M...
-
uitwisseling berichten over Jo Mevis
(zondag, 18 augustus 2024)
Dag Jolanda,
Wat leuk om jouw antwoordbericht te lezen. Ik keek een tijdje niet op deze site. Ik...
|