Diverse instanties en organisaties kunnen bijdragen aan het vergemakkelijken van uw zoektocht. Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijkheden.
Het team van Oorlogsliefdekind heeft de volgende indeling voor u gemaakt:
1. Zoeken bij defensie 2. Zoeken op internet 3. Tips voor het zoeken naar familiegeschiedenis bij het Nationaal Archief 4. Zoeken op de site van het Veteraneninstituut 5. Zoeken bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie 6. Zoeken met hulp van de Fiom
Bij elke zoekmogelijkheid bieden we u de gelegenheid om te reageren. Wij willen u uitnodigen om uw eigen ervaringen te delen zodat bezoekers van de site, die een zoektocht zijn gestart, hiervan gebruik kunnen maken.
Op deze site heeft de heer Klaas de Jong zich aangeboden als iemand die kan helpen bij het vinden van informatie en personen in Indonesie. Hij is woonachtig in Padang/Sumbar. Zijn emailadres is
Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
. Zie oproep op deze site.
Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag hebben dan kunt u mailen met
Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
.
1. Zoeken bij Defensie
Het persoonsarchief is een afdeling van het ministerie van Defensie waar alleen de persoon zelf of familieleden de staat van dienst kunnen opvragen van personeel dat ooit in de krijgsmacht heeft gediend. Daarin staan administratieve gegevens over data van indiensttreding, legeringen, overplaatsingen, bevorderingen ed. Dit kan alleen schriftelijk worden aangevraagd. Deze dienst heeft wel ervaring met mensen die op zoek zijn naar een onbekende vader, maar halen in dergelijke gevallen de FIOM erbij om te bemiddelen tussen kind en vader of familie van de vader.
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
De afdeling Semi-Statische Archiefdiensten (voorheen BRIOP), Postbus 7000, 6460 NC Kerkrade (telefoon 045-5469994)
Voor een verzoek tot 'gegevensverstrekking persoonsdossier' kunt u hier een voorbeeldformulier van het ministerie van defensie downloaden.
2. Zoeken op internet
mogelijkheid 1:
www.indiegangers.nl
Dit is een site voor en door Indie-gangers, opgezet om verhalen te verzamelen, mensen te zoeken en door te verwijzen. Veel van de vragen en berichten worden geplaatst door kinderen en kleinkinderen van Indie-veteranen die op zoek zijn naar informatie.
mogelijkheid 2:
www.sepatoeroesak.nl
Op de site www.sepatoeroesak.nl staat een overzicht van links (http://www.sepatoeroesak.nl/Links%20naar%20andere%20sites%20over%20Tij.htm) naar allerlei sites met informatie door of over Indië-veteranen, dagboeken, overzichten, geschiedenis van een eenheid en dergelijke.
3. Tips voor het zoeken naar familiegeschiedenis bij het Nationaal Archief
Op de site van het Nationaal Archief kunt u digitaal zoeken in archieven en als u niet weet waar u moet beginnen kunt u ondersteuning krijgen in uw zoektocht. De helpdesk van het Nationaal Archief kan u helpen in het beantwoorden van uw vragen. Hier vindt u tips en veelgestelde vragen.
De themasite Afscheid van Indië is een digitale bron van het Nationaal Archief waarin u Nederlandse en buitenlandse documenten kunt raadplegen over de Japanse bezetting, de bersiapperiode en de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Op deze site is alle informatie gebundeld die te maken heeft met Nederlands-Indië tijdens WOII en in de periode 1940-1950. Ga naar de site www.afscheidvanindie.nl
Ook op de site Afscheid van Indië vindt u veel informatie over hoe een zoektocht aangepakt kan worden,. Met behulp van het uitgebreide stappenplan op de site kunt u uw zoektocht structureren. Vaak blijkt het zoeken met alleen een naam als gegeven onvoldoende resultaat op te leveren. Het advies aan degene die de zoektocht start is om ook achtergrondinformatie te verzamelen. Vaak is het ‘familieverhaal’ daarbij de sleutel. Tijdens uw zoektocht maakt u als het ware uw familieverhaal compleet of vult u het aan.
Een voorbeeld van een zoekvraag is:
Nederlands-Indië. Mijn moeder is inmiddels overleden maar via haar jongere zus ben ik onlangs de naam van mijn vader te weten gekomen. Hoe pak ik een onderzoek aan en wat kan ik in het Nationaal Archief vinden? Het is verstandig om eerst contact op te nemen met de stichting Sakura of met de vereniging Japans Indische Nakomelingen. Zij kunnen u vaak snel aan zeer nuttige informatie helpen. Verzamel vervolgens zo veel mogelijk informatie bij uw eigen familie. Is er een Japanse, Koreaanse of Formosaanse naam bekend? Is de functie (militair of burgerambtenaar) bekend of de militaire eenheid (leger, marine of kempetai)? En in welke plaats hebben uw ouders elkaar ontmoet?
4. Zoeken op de site van het Veteraneninstituut
Verder kan er ook gezocht worden op de website van het veteraneninstituut: www.veteraneninstituut.nl. Het Veteraneninstituut heeft een uitgebreid overzicht van veteranenverenigingen en reünieverbanden.
Op de site vindt u bij de meestgestelde vragen antwoorden die u bij uw zoektocht passen. Een greep uit de vragen:
Is er van mijn eenheid een vereniging of een reünieverband?
Hoe kan ik mijn dienstkameraad terugvinden?
Ik wil meer weten over de militaire ervaringen van mijn overleden (groot)vader? Waar kan ik hiervoor terecht?
Ook is het plaatsen van een oproep in het veteranenblad Checkpoint een manier om bijvoorbeeld contact te zoeken met een dienstkameraad (
Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
). U kunt ook een oproep plaatsen in het Gastenboek op de site.
5. Zoeken bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, het NIMH, kunt u terecht voor informatie die zich richt op de geschiedenis van de Nederlandse land-, lucht-, en zeestrijdkrachten. Ook het optreden van buitenlandse troepen op het (voormalig) territorium van Nederland heeft de aandacht. In tijd gezien bestrijkt het aandachtsgebied van het Instituut de periode van de Tachtigjarige Oorlog tot en met de dag van gisteren. Het NIMH heeft een omvangrijke collectie boeken, tijdschriften, documenten, foto’s en films. Het NIMH heeft vooral veel materiaal over de Tweede Wereldoorlog, de inzet in Nederlands-Indië, de geschiedenis van de dienstplicht sinds 1950 en de Nederlandse deelname aan vredesondersteunende operaties.
Op de site van het NIMH kunt u historische informatie vinden over de periode 1945-1949, de historische informatie">Indonesische kwestie, de politieke en militaire strijd. Daarnaast biedt de NIMH een uitgebreide bibliografie van herinneringsliteratuur over het conflict 1945-1950, een overzicht van allerlei dagboeken, herdenkingsboeken, historische boeken, memoires geschreven over deze periode, gerangschikt naar onderdeel, in PDF doorzoekbaar. Dus als u via de geboortedatum en staat van dienst weet van welk onderdeel degene, waarvan u meer informatie wilt achterhalen, uitmaakte, kunt u in dit overzicht zoeken naar literatuur hierover, en komt u zo achter gegevens over wat uw vader of uw opa zoal meegemaakt heeft.
Het NIMH en hulp bij genealogische vragen.
Veel mensen vragen het NIMH omwille van onderzoek naar hun voorouders naar gegevens over personen. Het NIMH kan echter maar in beperkte mate antwoorden op vragen van genealogische aard. Het instituut beschikt uitsluitend over staten van dienst van beroepspersoneel van de Koninklijke Marine geboren tussen 1865 en 1908.
Voor gegevens van personeel van de marine geboren na 1908 of van personeel van de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht geboren na 1900 kan men terecht bij:
Ministerie van Defensie
Bureau Registratie en Informatie Ontslagen Personeel
Postbus 7000
6460 NC Kerkrade
tel. (045) 5469 999
U moet daarvoor beschikken over de geboortedatum van de gezochte persoon en een kopie van uw eigen identiteitsbewijs meesturen. (zie ook “zoeken bij defensie” op deze site).
Voor personeel van de landmacht en luchtmacht geboren voor 1900 kan met terecht bij het Nationaal Archief. Zie voor meer informatie ook de pagina genealogie op de website van het NIMH. Op deze pagina vindt u links naar informatie over genealogisch onderzoek bij Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee.
Informatie ontleend aan de site van het NIMH. Zie ook: http://www.nimh.nl/nl/faq/
6. Zoeken met hulp van de Fiom
Het landelijk bureau van de Stichting Ambulante Fiom heeft contact opgenomen met Oorlogsliefdekind om hun hulp aan te bieden. De Fiom kan Oorlogsliefdekinderen bijstaan die op zoek zijn naar hun Nederlandse biologische vaders of familie, en andersom, veteranen die alsnog hulp en ondersteuning willen bij een eventuele zoektocht naar een kind dat zij in Indonesie achterlieten na terugkeer van hun legeronderdeel naar Nederland.
De Fiom is een landelijke, gespecialiseerde welzijnsinstelling gericht op hulpverlening en preventie op een aantal aandachtsgebieden.
Maatschappelijk werkers van de Fiom begeleiden mensen die (overwegen om te) zoeken naar hun biologische ouders(s), kinderen of naar andere bloedverwanten tot en met de tweede graad bij (inter)nationale zoekacties. De Fiom begeleidt ook de ontmoetingen die daaruit voortkomen.
Het gaat daarbij om zowel adoptiegerelateerde zoekacties als om zoekacties van zgn. vaderzoekers en om moeders/vaders/kinderen die na echtscheiding of een verbroken relatie het contact zijn verloren. Ook wordt gezocht naar verwekkers die niet eerder op de hoogte waren van het bestaan van hun (inmiddels volwassen) kind. Dit gebeurt met discretie en oog voor alle betrokkenen.
Bij zoekacties wordt onderscheid gemaakt in psychosociale begeleiding voor, tijdens of na afsluiting van een zoekactie en een technisch gedeelte, dat voor buitenlandse zoekacties wordt uitgevoerd door de afdeling International Social Service.
De Fiom is door het ministerie van BZK geautoriseerd voor bevraging van de gemeentelijke basisadministratie en voor aanvragen van persoonsgegevens bij het ministerie van Defensie.
De Fiom heeft jarenlange ervaring op het gebied van zoek- en identiteitsvragen. De hulpverlening is gratis. Voor het technische deel bij de zoekacties moeten wij een bijdrage vragen. Voor een binnenlandse zoekactie is dit €55,-.
Mensen kunnen voor informatie, hulp of voor het starten van een zoekactie zelf contact opnemen met een Fiom bureau bij hen in de buurt. Er wordt dan een eerste afspraak gemaakt. Het algemene telefoonnummer is: 088- 1264900. Ook kun je een zoektocht starten via een website van de Fiom: www.zoekennaarfamilie.nl
De Fiom werkt vanuit 9 Fiom bureaus en 2 spreekuurlocaties; het Landelijk Bureau is gevestigd in Den Bosch.Onze bureau’s en locaties zijn gevestigd in Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Lelystad, Alkmaar, Leiden, Nijmegen, Eindhoven, Breda, Goes en Maastricht.
Voor meer informatie kunt u terecht op: www.fiom.nl
|